Już w sklepach, supermarketach jak i tych największych hipermarketach można spotkać się z warzywami pochodzącymi z naszego kraju. Dlatego powinniśmy pomyśleć o przygotowaniu pierwszej zupki jarzynowej dla naszego malca.
Jeżeli jest tylko taka możliwość powinniśmy kupić warzywa ekologiczne i przede wszystkim Polskie. Oprócz tego, że są one droższe są o wiele bardziej zdrowsze. Powinniśmy jak najmniej chemii podawać dziecku, aby było zdrowe, a niestety często te nie ekologiczne są pryskane przeróżnymi substancjami.
Źródło: http://osltd.net/
Przepis na Zupę jarzynową jest bardzo prosty.
Składniki (indyk, jajka, kleik ryżowy, kurczak, marchewka, masło, ryż, woda, ziemniaki):
- średnia marchewka
- pół średniego ziemniaka (albo łyżeczka suchego kleiku ryżowego lub ryżu)
- szklanka wody
- łyżka ugotowanego mięsa z piersi indyka (albo 1/2 ugotowanego żółtka)
- pół łyżeczki masła
Przepis:
Wszystkie warzywa dokładnie wyszoruj, obierz, dokładnie umyj i pokrój w kawałeczki. Całość włóż do rondelka i zalej szklanką wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa całkiem zmiękną (ok. 30 min). Jeżeli zamiast ziemniaka dajesz ryż musisz gotować zupę dłużej. W przypadku kleiku ryżowego, rozrób go w odpowiedniej ilości wrzątku i dodaj do zupy już po ugotowaniu.
Osobno bez żadnych dodatków ugotuj mięso z indyka i na końcu wyjmij je z wywaru. Pamiętaj o tym że
niemowlęciu nie wolno podawać wywaru. Mięso następnie drobno posiekaj i łyżeczka dorzuć do zupy. Całość najlepiej zmiksuj blenderem lub przetrzyj przez sito. Jeżeli dodajesz żółtko dodaje je do zupy przed miksowaniem, a przed podaniem dodaj pół łyżeczki masła. Gdyby zupa była gęsta dolej nieco przegotowanej wody, modyfikowanego mleka lub mleka z piersi.
W ten oto sposób mamy ekologiczną zupkę jarzynową dla naszego niemowlęcia i mamy pewność, że na prawdę jest ekologiczna.